1. Kdy začít s tréninkem? - Fyzická připravenost

Asi jedna z nejdůležitějších otázek v momentě, kdy máte pejska doma. Zde bych si dovolila rozdělit naše „smýšlení“ do dvou rovin. První čistě zaměření na vývoj pohybového aparátu a druhá tréninková. 

První je určitě za mě velmi důležité zamyšlení se nad fyziologickými možnostmi a kapacitou mého psa. Utříbit si myšlenky s uvědoměním si predispozic plemene pro určité zdravotní komplikace a cíl tréninků – co za sport chci se svým psem dělat a jaký je můj cíl v tomto sportu.

Pohybový aparát štěňátka a mladého pejska se velmi rychle mění a vyvíjí. Je třeba být VELMI obezřetní a ohleduplní na fyzické limity a potřeby vašeho psa. Je důležité zmínit, že neexistuje žádná tabulka nebo tzv. instantní návod, jakou fyzickou zátěž naše štěně nebo mladý pes snese. Je potřeba sledovat a číst řeč těla svého psa a vnímat, kdy a za jak dlouho je naše štěně nebo mladý pes už unavený a POZOR, v momentě, kdy už odmítá pohyb, jste se bohužel již dostali za hranu jeho fyzické kapacity.

Je třeba věnovat zvýšenou pozornost péči o pohybový aparát a konzultovat v případě potřeby vaše dotazy se specialistou. Bohužel v dnešní době mnoha sportů a ambic některých majitelů se často setkávám s tím, že se velmi fyzicky přetěžují štěňata a mladí psi, bez jakéhokoliv respektu k vývinu jeho pohybového aparátu. V dnešní době je mnoho dostupných materiálů, poradců, trenérů a fyizioterapeutů, abychom se mohli vyhnout případným chybám, které se projeví v tom lepším případě až ve stáří vašeho psa. Je hloupost myslet si, že když budu dávat psovi tabletky na výživu kloubů, je vše vyřešeno…

„Pohybový aparát“ nejsou jen kosti, ale i měkké tkáně na těle psa a je třeba věnovat stejnou a vyváženou péči oběma stranám. Důležité je také zhodnotit, zda mám malé, střední nebo velké plemeno a jak rychle roste. Pomůžou nám určitě i informace od chovatele ohledně rychlosti růstu předků. Všechny tyto věci jsou totiž zakotvené v genetickém kódu, které si naše štěňátko nese. Velký vliv má i vyvážená a správná strava.

Z hlediska vývojových vad je podstatné, že se všechny rozvíjejí v době štěněcí, to znamená v době někdy mezi šesti měsíci a rokem a půl věku. Většinou s kulminací okolo jednoho roku. Vychází vlastně velmi často z toho, že je pohybový aparát přetěžován. Přetěžován může být ze dvou důvodů. První je nadměrná fyzická zátěž, protože majitelé štěňat s velkými sportovními ambicemi mají tendenci v prvním roce života psa nasadit takové tempo v získávání titulů ze zkoušek, že se opravdu vědomě podepisují na špatném zdraví svého psa. Takže mladého psa fyzicky přetěžují. Další věc je ta, že některá štěňata či mladí psi jsou natolik živí a aktivní, že se přetěžují sami. Zde je potřeba korekce z Vaší strany. Druhý důvod je rychlý nárůst svalové hmoty a bohužel často i tukové hmoty, který je tak velký, že to pohybový aparát prostě neunese a to znamená především nepřiměřený tlak na růstové ploténky, klouby a také u velkých psů pletence svalů ramene a kolenní vazy/šlachy. I mírná nestabilita pohybového aparátu jako celku vždycky vede k následnému rozvoji artrózy a degenerativních onemocnění kloubů.

Růstové zóny, rostoucí kosti a vyvíjející se chrupavky jsou citlivými články celého procesu růstu a jejich poškození může být spojeno s celoživotními ortopedickými problémy. Časný rozvoj osteoartritidy patří mezi nejčastější následky poškození pohybového aparátu.

Lucka