Jak vybrat obojek?

Jak vybrat správný obojek?

Obojek je nezbytnou součástí vybavení každého psa. Je to způsob, jak ho bezpečně připojit na vodítko a zároveň mu poskytnout pohodlí a bezpečnost. Při výběru obojku je důležité zvážit několik faktorů, abyste pro svého psa vybrali ten pravý.

Velikost, váha a obvod krku psa

První věc, kterou je třeba zvážit, je velikost váha a obvod krku vašeho psa. Obojek musí být dostatečně velký, aby se dal snadno nasadit a sundat, ale nesmí být příliš volný, aby mohl snadno sklouznout. Obojek by měl být také dostatečně pevný, aby v případě nutnosti vydržel tah vašeho psa.

Typ aktivity

Pokud plánujete s vaším psem podnikat náročnější aktivity, budete potřebovat obojek, který je dostatečně pevný. Pro běžné procházky a aktivity je však vhodný i klasický obojek.

Existuje mnoho různých typů obojků, každý s vlastními výhodami a nevýhodami.

  • Klasické obojky jsou vyrobeny z nylonu nebo kůže a jsou vhodné pro každodenní použití.
  • Obojky pro psy, kteří mají tendenci k tahání, jsou speciálně navrženy tak, aby omezily tah. U psů, kteří tahají je potřeba zvážit, jestli není vhodnější postroj.
  • Obojky pro psy, kteří jsou náchylní k alergiím, jsou vyrobeny z hypoalergenních materiálů.
  • Obojky pro psy, kteří mají rádi vodu, jsou vyrobeny z voděodolných materiálů (BioThane, Neopren)

Jak tedy vybrat správný obojek?

Při výběru obojku pro svého psa postupujte podle následujících kroků:

  1. Změřte obvod krku svého psa. To vám pomůže vybrat obojek správné velikosti.
  2. Zvažte typ aktivity, kterou budete se svým psem provozovat. Pokud plánujete s vaším psem podnikat náročnější aktivity, budete potřebovat obojek, který je dostatečně pevný.
  3. Zvažte, zda váš pes má nějaké zvláštní potřeby, například alergie nebo náchylnost k tahání.
  4. Zvolte obojek, který je vyroben z kvalitního materiálu. To pomůže zajistit, že vydrží dlouho.
  5. Zvolte obojek, který bude vyhovovat vašemu typu vašim specifickým požadavkům (např. trénink, cestování, turistika,...). Pokud plánujete s vaším psem podnikat náročnější aktivity, budete potřebovat obojek, který je dostatečně pevný.

Správný obojek je důležitým bezpečnostním prvkem pro každého psa. Při výběru obojku je důležité zvážit několik faktorů, abyste pro svého psa vybrali ten pravý.