Psí tlapka

Psí tlapičky mají mnoho důležitých částí a funkcí, a proto je třeba věnovat pozornost v celkové péči o psa i právě tlapkám.

Psí tlapka, ať už je malá či větší se skládá z polštářků, neosrstěná zdrsněná kůže, drápků, meziprstí a prsty. Všechny části tlapky si probereme detailněji postupně včetně správné péče.

 

Polštářky

Kůže tlapek tvoří stejné vrstvy jako jinde na těle. Přesto jsou vrstvy kůže na tlapkách silnější a drsnější. Jejich nejdůležitější funkcí je zajištění komfortního pohybu. Polštářky při pohybu tlumí nárazy. Podle umístění je rozlišován na hrudní končetině karpální polštář (torus carpalis), který se nachází na dlaňové ploše zápěstí, metakarpální, velký polštář samotné tlapky a pět polštářků prstů (tori digitales), přičemž polštář prvního prstu se nedotýká země. Na pánevní končetině je pouze jeden metatarsální a čtyři prstní polštáře. Na povrchu polštářů je bezchlupá, výrazně zrohovatělá pokožka, která může být až 2 mm silná, naproti tomu škára je slabá, ale obsahuje četné potní žlázy, (na 1 cm2 připadá 400–500 žláz), kterými se jako jedinými na těle psi potí. Ani ne tak pro ochlazení, jako spíš pro značení teritoria. Podkožní vazivo je výrazně vyvinuté a tvoří podklad samotných polštářů, je složené z kolagenních a elastických vláken a tukovou tkání.

Časté praskání kůže na tlapkách výrazně omezuje psa v přirozeném pohybu. Psi pak často různě odlehčují a kulhají a tím samozřejmě rozhazují celkovou stabilitu pohybového aparátu. Je tedy opravdu důležité dbát na správnou výživu, aby obsahovala dostatek vitaminů, minerálů pro správnou obnovu a výživu kůže (nejen na tlapkách) a u psů, kteří žijí ve městě, obzvláště v období zimy nebo u psů sportovců, kteří se často pohybují na zdrsnělých nebo nepřirozených površích, je třeba věnovat zvýšenou pozornost a péči o kůži na polštářcích. Preventivně se doporučuje promazávat tlapky preparáty k tomu určenými (na našem e-shopu mast na tlapky Paw Protection). Tak jako u celkového stavu psa je potřeba provádět kontrolu stavu tlapek.

 

Drápky

Péče o drápky psa je už většině majitelů trochu bližší a většina o ně důsledně pečuje a to vč. Chovatelů, kteří se o ně starají a zastříhávají drápky štěňátkům.

Dráp je tvořen ze stran zploštělou zrohovatělou ploténkou, která přesahuje kostní podklad drápové kosti (posledního článku prstu). Dráp je zakřiven a tvoří asi 1/4 kruhu, hrot drápu se při chůzi dotýká podložky. Okolní kůže tvoří kolem lůžka drápu výrazný kožní val. Dráp samotný je tvořený pevnou rohovou stěnou sestávající ze třech vrstev rohoviny, spodní plochu drápu tvoří rohovina rohového chodidla, která je drobivá a měkká. Dráp tvoří rohový toulec kolem konce drápové kosti a vyrůstá z citlivé a prokrvené škáry – je-li při stříhání drápů odstřiženo příliš rohoviny, dojde ke krvácení – zastřihnutí.

 

Opět platí pravidlo pravidelné kontroly a vřele doporučujeme po stříhání drápků, také zapilovat, aby takový dráp neměl tendenci se v náročnějším terénu třepit. Časový interval stříhání drápků je velmi individuální, každému pejskovi rostou různě rychle. Prosím, tady jen zdůrazním jeden velký nešvar, opravdu neplatí, že když nechám psa hodinu lítat za míčkem po betonu, že si drápky obrousí sám. U svých psů, kteří pravidelně cvičí na přirozeném povrchu (louka, les, pole…) kontroluji a zastřihuji nebo zapiluji drápky jednou měsíčně.

Drápky se dají stříhat v pohodlí domova, ale nezapomínejte na to, že většině psů může být tato činnost nepříjemná, a proto doporučujeme se zaměřit na nácvik této činnosti, tzv. ošetření se souhlasem, než se pustíte do samotného stříhání. Většina citlivějších psů nevyhledává naše pevné sevření a často úplně necitlivá manipulace s tlapkou a končetinou při snaze psovi drápky ostříhat, celé situaci nepomáhá. Seznamte psa s kleštěmi a postupujte pomalu a šetrně k psychice psa. Více práce na začátku Vám ulehčí tuto činnost po celý život Vašeho psa. Pokud máte pejska s výrazně přerostlými drápky a na první ošetření se necítíte, navštivte veterinární kliniku (opět vybírejte pečlivě ohledně přístupu ke psům) a nechte první ošetření na profíkovi. Uvidíte a získáte jistotu, že to nic není a veterinář poradí, kde a jak správně drápek zastřihnout, abyste nestřihli moc a psa neporanili.

 

Meziprstí

Prostor mezi polštářky a drápky se nazývá meziprstí a i zde je třeba věnovat pozornost několika věcem. U dlouhosrstých psů často srst přerůstá tento prostor a psovi působí nemalé nepříjemnosti v pohybu, jako například s nánosy usychajícího bahna nebo v zimě kuličky sněhu. Doporučujeme tuto srst důkladně a pravidelně stříhat do roviny s polštářky, aby nezpůsobovala problémy při chůzi. Dále je to velmi časté místo poranění tlapky skrze vmístěný kamínek, zapíchnutý trn či střep. Pozor také na kvasinkové infekce. Psi jsou většinou postiženi patogenem Malassezia pachydermatis, který se objevuje právě ve chvíli, kdy je organismus nějakým způsobem oslaben nebo poškozen. Kvasinkové infekce se vyskytují v mnoha variantách a většinou se projevují jako infekce kůže, kožních záhybů, uší nebo tlapek, kde se jim „výborně“ daří. Psi ještě ustavičným olizováním tuto infekci šíří a zajišťují i dokonalé vlhké prostředí. Kvasinky jsou otravné a psovi způsobují nepříjemný, intenzivní a svědivý pocit, který se snaží vyřešit vykusováním a olizováním. Je třeba podotknout že kvasinky se vyskytují přirozeně v trávicím traktu a na kůži těla psa. K jejich nadměrnému množení může dojít mnoha vlivy. Jedny z nejčastějších bývají oslabená imunita, antibiotika, špatná strava, špatný psychický stav apod. Pokud si tedy všimnete, že Váš pes věnuje zvýšenou pozornost tlapkám a jejich olizování, navštivte veterinární kliniku pro případné potvrzení či vyvrácení zdravotní komplikace. Nutno také podotknout, že mnoho psů si packy olizuje jen tak jako konejšivý zlozvyk, bez jakékoliv zdravotní indikace.

 

Prsty

Prsty tvoří celkové utváření celé tlapky a soustava několika kostí dává tvar celému prstu a v konečné fázi tlapce. Kontrolou prstů, zda nejsou nijak citlivé na dotyk nebo některá z kostí není nijak vychýlena, opět zajistíme bezbolestný a zdravý pohyb psa. Zde doporučím jediné. Při podezření na jakékoliv vychýlení, vykloubení či zlomení, navštivte veterinárního lékaře a posléze fyzioterapeuta, který Vám pomůže s rehabilitací. Pravidelná péče o pohybový aparát u fyzioterapeuta vám pomůže důsledně hlídat jakékoliv změny v postavení kostí prstů a nejen to, ale celkový stav pohybového aparátu. Důsledná a pravidelná péče je základ zodpovědné péče o psa.