Na co dávat pozor v letním období se sportovním psem

V letním období musíme dávat pozor na to, abychom psa nevystavovali přílišné fyzické zátěži v rámci tréninku při vysokých teplotách. Je důležité dávat pozor na případné přehřátí, fyzické vyčerpání a dostatek hydratace. Velkou mýlkou bývá i to, že když pes pracuje (aportuje) z vody, tak se nemůže přehřát, ale bohužel opak je pravdou. Pes se ochlazuje primárně dýcháním a v momentě, kdy plave a má nějaký předmět v tlamě, značně se tím dýchání omezuje. Navíc, pokud pes je vystaven vysoké teplotě a je mu horko, tím že skočí do chladnější vody, než je teplota vzduchu, stáhnou se cévy a tím se kumuluje teplo v těle psa a jste velmi blízko šoku, anebo selhání organismu z důvodu přehřátí.

Ideální čas na trénink se psem přes vysoké letní teploty je brzy ráno a později večer, kdy teploty nejsou tak vysoké. Důležitou součástí každého tréninku je i v období jara a léta tzv. WARM UP, tedy rozehřátí, které má několik benefitů a jedním z nich je právě zahřátí svalů, které minimalizuje zranění, cévy se rozšíří a nastartuje se tělo pro výkon.  I tak byste se měli řídit jednoduchým pravidlem a nevystavovat psa vysoké zátěži a několikahodinovému tréninku při teplotách nad 25°C. Mějte na paměti, že tělesná teplota psa se pohybuje od 38-39°C a v momentě, kdy venkovní teplota přesáhne teplotu těla, ochlazování se značně ztíží a je třeba psovi s ochlazováním pomoci. Obzvláště pokud bydlíme ve městech a vystavujeme psa i povrchům, které jsou rozpálené a drží vysoké teploty a mimo přehřátí hrozí i poranění tlapek. Přijde mi totálně nefér vystavovat psa extrémním situacím v extrémních podmínkách, buďme ohleduplní!

Pes se fyziologicky ochlazuje dýcháním, kdy prouděním vzduchu ochlazuje krev v cévách a tím dochází ke snižování teploty těla, tudíž jiný fyziologický proces, než u člověka, který se ochlazuje pocením. Pes má potní žlázy vespod na tlapkách a neslouží k ochlazování. Normální dechová frekvence psa je 10 až 30 dechů za minutu. Pokud se pes dýcháním právě chladí, může mít klidně i 200 dechů za minutu. Pokud má Váš pes jakýkoliv zdravotní handicap, buďte vůči možnosti přehřátí psa obzvláště obezřetní, protože i zdravému psu, dávají vysoké teploty zabrat.

Ukazatelem, kdy ještě pes není přehřátý není ani to, že radostně pracuje a běhá, protože mnoho psů začne kolabovat téměř z vteřiny na vteřinu, při vysoké excitaci a nadšení ze společné práce mnoho psů chodí až za svou fyzickou hranu a nedají na sobě nic znát.

 Při svalové aktivitě se většina energie proměňuje právě v teplo a to až z 80% a jste zase o krok blíže ke kolapsu z horka. Pes totiž při fyzické námaze anebo při aportování, nemůže mělce dýchat, aby se ochladil. Potřebuje totiž kvůli vysoké spotřebě kyslíku dýchat hluboce a tím se jeho tělo dostává do pasti.

Mějte vždy sebou dostatek čerstvé vody a podávejte psovi vodu průběžně v menších dávkách.

Další důležitá a často opomíjená je důkladná péče o srst a vyčesávání, protože zdravá srst vytváří velmi dobrou termoregulaci a pomáhá k udržení „funkční“ teploty těla psa.

Další nešvar je nechávání psa v autě, byť se toto téma mnohonásobně stále připomíná, každý rok je xy psů, kteří doplatí na totální nezodpovědnost svých majitelů. Pokud trénujete s více, než jedním psem a potřebujete psa někde odložit, ujistěte se, že pes je v bezpečí stínu v neuzavřeném prostoru auta či plastového boxu a není vystaven vysokým teplotám, které jeho tělo není schopno zvládnout.

 

Jak poznat přehřátí u psa?

Pes velmi rychle ztěžka dýchá, je dezorientovaný až apatický, uslintaný a dýchání přechází z hrudníku i do břicha a činí mu potíže.

Co dělat?

Důležité je zajištění základních životních funkcí a POSTUPNÉ ochlazování těla! Pokud na psa „chrstnete“ velké množství studené vody v tomto stavu UBLÍŽÍTE MU, protože, jak jsme si výše popsali, cévy se stáhnou a teplota se kumuluje uvnitř těla u vnitřních orgánů.  Nejednejte tedy bez rozmyslu a zbrkle, tělo psa začněte ochlazovat vlažnou vodou nejprve na tlapkách, přemístěte ho na chladnější stinné místo a postupujte s ochlazováním postupně nahoru po tlapkách, do třísel přes břicho až po záda a hlavu. Okolí čumáku můžete otírat vlhkým hadříkem postupně a pomalu. Po tomto procesu nabídněte psovi menší množství vlažné vody a neprodleně kontaktujte veterinárního lékaře a domluvte se na dalším postupu ohledně převozu.

Užívejte léta s rozmyslem o ohledem a nezapomeňte, že pokud si nebudete vědět rady, jak postupovat v tréninku, využijte našeho rezervačního kalendáře pro možnou konzultaci i formou on-line lekcí.

S láskou, zodpovědností a správnou péčí si užijete společně s Vaším psím parťákem super společný čas.

 

Vaše trenérka,

Lucka