HOTSPOT

HOTSPOT (zapařenina)

Je léto, láká nás to všechny k rybníkům k ochlazení a fajn stráveného času se svým psím parťákem. To je všechno super, je tu však jedno velké ALE, a to opět v rámci péče o srst po koupání a důkladné vytírání srsti, aby nedošlo k zapařeninám neboli hotspotům. Stačí opravdu malé škrábnutí, které nezaznamenáte vy ani pes a půda pro vznik HotSpotu je více než příznivá.

 

Co to je zapařenina neboli HOTSPOT

V prvé řadě je to velký strašák všech majitelů psů, a to nejen těch „koupacích“ a dlouhosrstých! K zapařenině anebo hotspotu může totiž dojít i bez koupání. V prvním kroku si vysvětlíme, co to takový hotspot vlastně je a jak vzniká. Hotspot je červené, zapálené kožní ložisko také známé jako akutní mokvavá dermatitida nebo pyotraumatická dermatitida. Tyto názvy přesně popisují zánětlivé kožní změny vyvolané zapařením srsti a následným škrábáním, které se objevují rychle, jsou potaženy „slizem“ a mohou obsahovat hnis. Hotspoty lze nalézt kdekoli na těle psa, ale nejčastějšími místy jsou hlava, nohy a boky. Tyto bolestivé, páchnoucí „vředy“ mohou být velmi zjevné nebo mohou být skryty pod matnou srstí.

 

Nejčastější faktory pro vznik HOTSPOTU

  • hypersenzitivita na bleší kousnutí
  • jiní parazité, zejména pokud se vyvíjí přecitlivělost na parazita
  • alergické kožní onemocnění – atopie, přecitlivělost na potraviny
  • anální váčky - jejich ucpání nebo infekce
  • špatný stav srsti
  • zánět ucha
  • dráždivá kontaktní dermatitida
  • psychózy
  • trauma kůže a vlhké, horké prostředí
  • špatný výběr obojku (příliš široký a utažený)

Psi si často takové místo dráždí olizováním, škrábáním a kousáním. Narušují tím normální bariérovou funkci kůže a umožňují bakteriím přerůstání. Jakmile se bakterie šíří, způsobují ještě větší podráždění a bolest. Při horkých dnech a ještě za podpory koupání apod. se hotspot šíří velmi rychle a to i v rámci hodin. Psi s dlouhou, přiléhavou srstí a psi s hustou podsadou jsou nejvíce náchylní na vznik hotspotů kvůli menší cirkulaci vzduchu. Opět ale pravidelnou péčí o srst se dá z velké míry vzniku hotspotu předejít.

 

Léčba HOTSPOTU

Při léčbě hotspotu se musí přistupovat ve dvou „cestách“ a to lokální léčba a řešení příčiny. Výše jsme si popsali, jaké příčiny mohou vyvolat vznik hotspotu a tu je třeba řešit a také souběžně zamezit psovi škrábání nebo olizování postiženého místa. Postižené místo je třeba důkladně vyholit a to nejen tam, kde se tvoří strup, hnis apod. ale až za hranu zarudlé kůže a vše důkladně čistit. Ideálně betadinou nebo sprejem se stříbrem, které podporuje hojení. Místo je třeba udržovat stále dobře vystříhané, čisté a suché. Když se Vám podaří objevit hotspot včas, většinou toto dobře pomůže. Pokud se už rozjíždí hnisající rána a hotspot se stále šíří, je třeba navštívit veterináře a podpořit léčbu léky buď lokálně mastí nebo perorálně formou tablet nebo injekcí. Někdy se k léčbě připojují i kortikoidy pro zvládnutí velkého postižení a rozjetého hotspotu. Ideálně Vám veterinární lékař udělá cytologii, z které se rychle dozvíte odpověď na otázku jestli léze způsobují kvasinky, bakterie nebo řasy. Podle toho pak může veterinář nasadit cílenou léčbu.

 

Prevence vzniku HOTSPOTŮ

V prvé řadě je třeba si říci, že hotspot může u obzvláště citlivých psů vzniknout i přes veškerou péči. Antiparazitika a správná péče o anální žlázky, oči a uši je ZÁKLAD! Dobrá psychika zvířete je často opomíjená prevence, ale je prokázáno, že hotspoty vznikají u narušené psychiky či jiných psychologických traumat psů. Některým psům samcům se například objevují hotspoty v souvislosti s náročným obdobím zvládání pachů hárajících fen. Další nedílnou a neodmyslitelnou součástí prevence proti hotspotům je důkladná a důsledná péče o srst. Nenechávejte proto svého psa v horkých dnech ležet s mokrou nebo vlhkou srstí. Po každé „koupačce“ ho dostatečně dobře a do sucha vytřete a pokud si všimnete na kůži nějaké ranky či škrábance, preventivně desinfikujte. Zabere Vám to minimum času a ušetří mnoho starostí.

 

S láskou, zodpovědností a správnou péčí si užijete společně s Vaším psím parťákem super společný čas.

 

Vaše trenérka,

Lucka